Despre CuvintePozitive.ro

Elena_Daniela_CalinCuvintePozitive.ro este un proiect ce promoveaza cuvintele pozitive in Romania. Initiativa acestui proiect este a persoanei din spatele proiectului Positive Words Research http://PositiveWordsResearch.com si anume Elena Daniela Calin.

Iata o parte din povestea Elenei:

Am inceput sa studiez cuvintele pozitive in anul 2012. Multe evenimente s-au intamplat pana in 2012 care m-au dus la momentul in care am citit cartea Magia, de Rhonda Byrne. Nu am sa impartasesc aici aceste evenimente. Am sa va spun in schimb despre momentele care au urmat dupa.

In acesta carte autoarea scrie despre tehnici prin care un om poate sa practice recunostinta si astfel sa isi insuseasca magia recunostintei in viata de zi cu zi. Dupa ce am citit cartea si am inceput sa practic recunostinta, fiind o sceptica de felul meu (cariera mea de aproape 10 ani a fost de auditor financiar), cu un interes de a sti clar adevarul, m-am intrebat: Ce spune dictionarul ca inseamna recunostinta?

Nu aveam dictionar fizic in casa, asa ca am cautat explicatia pe un dictionar de pe internet. De obicei foloseam The Free Dictionary http://www.thefreedictionary.com/

Stiam engleza deoarece am lucrat ca auditor in Ernst&Young si Grant Thornton unde toata munca mea de audit, raportele si testele le documentam in engleza.

Am intrat pe The Free Dictionary si am inceput sa citesc explicatia recunostintei „gratitude” in engleza. Dictionarul The Free Dictionary este diferit de alte dictionare, deoarece pe langa sinonime si antonime, acest dictionar ofera si cuvinte ce au legatura cu acel cuvant pe care il cercetezi (categoria: „related words”). In plus, aceste related words sunt linkuite, cand dai click pe ele te duce la explicatia respectivului cuvant pe care ai dat click, ceea ce inseamna ca te duce mai departe la cuvintele lui de legatura. Dand click pe aceste cuvinte de legatura am ajuns la cuvantul „happiness”… fericire. Mintea mea a gandit atunci: recunostinta este secretul fericirii.

Un alt gand pe care l-am avut a fost: Se pare ca in lume sunt mai multe cuvinte pozitive decat stiu eu, asa ca, daca vreau sa imi imbunatatesc limbajul pozitiv trebuie sa cunosc aceste cuvinte, trebuie sa le invat.

Astfel m-am apucat de invatat cuvinte pozitive. Cum faceam asta?

Gasiti aici un articol in care prezint cum fac cercetarile pe cuvinte pozitive pentru Positive Words Research:

http://positivewordsresearch.com/how-research-is-done-at-positive-words-research/

Mai jos este un articol cu o cercetare manuala pe care am facut-o pentru cuvantul „appreciate” – a aprecia

http://positivewordsresearch.com/positive-words-related-with-the-word-appreciate/

Appreciate-positive-word- research

Insa sa revin la povestea mea:

Am scris pagini intregi despre diferite cuvinte pozitive care aveau legatura cu un anumit cuvant pozitiv, fie erau sinonime, fie era sinonime ale sinonimelor, fie cuvinte de legatura ale cuvintelor de legatura. Si faceam tot felul de corelatii intre cuvinte. De exemplu: la cate cuvinte de legatura se gaseste cuvantul fericire fata de cuvantul recunostinta sau apreciere.

Dupa o vreme mi-am dat seama ca sunt prea multe cuvinte pozitive si foile nu ma mai ajuta… eram inconjurata de prea multe cuvinte pozitive. Asa ca am decis sa fac o lista a lor. Insa voiam sa pot modifica lista cum vreau eu, pentru ca voiam sa adaug cuvintele pozitive unul cate unul, ca sa le invat… eu… sa le studiez, sa vad ce inseamna si de ce/daca sunt pozitive sau nu. De asemenea voiam sa adauga la cuvintele pozitive si cuvintele care reprezinta/au in spate o cunostere inalta (cum este mantra budista Om Mani Padme Hum).

Am decis sa fac un blog doar pentru mine, pentru aceste cercetari pe cuvinte pozitive ale mele, de care eu eram interesata. Blogul fiind un tool care ma ajuta. Ma ajuta de exemplu sa modific lista cum voiam eu, nu era ca pe foaie, unde erau multe corectii, nu aveam spatiu pe hartie, trebuia sa scriu din nou lista etc. Mi-am deschis un blog in WordPress si anume https://positivewordsresearch.wordpress.com/ si am inceput sa creez o lista de cuvinte pozitive, acesta prima lista https://positivewordsresearch.wordpress.com/list-of-positive-words/

Am adaugat in lista unul cate unul cuvintele pozitive. Apoi… ceva… magic… s-a intamplat…. a venit de la comunitatea WordPress. Comunitatea WordPress este o comunitate minunata si ii datorez multa recunostinta pentru cercetarile mele. Este o comunitate de vis, de bloggeri implicati, care se uita cu interes la ce face celalalt blogger, il ajuta, incurajeaza, comenteaza, da share in comunitatea de WordPress, da share pe alte retele de socializare, da Like-ul celebru de la WordPress care spune de exemplu: 43 de alti bloggeri Like this article. Aceste mici actiuni fac sa se imprastie munca unui blogger la toata comunitatea WordPress. Si daca faci ceva interesat, vestea imediat se imprastie la multi bloggeri. Se pare ca eu faceam ceva interesat. Am primit multe comentarii, asa cum se vede in acesta prima lista, de la multi bloggeri care imi dadeau exemple de cuvinte pozitive pe care sa le adaug la lista mea. Eu le raspundeam la fiecare, dupa ce cercetam cuvantul acela. Scopul meu era sa imi insusesc eu acel cuvant, sa imi cresc eu vocabularul pozitiv, asa ca a durat ceva pana lista s-a marit.

Dupa cateva luni am inceput sa am trafic la website si el tot crestea, asa ca mi-am cumparat un domeniu pentru el http://positivewordsresearch.com/ si am inlocuit adresa https://positivewordsresearch.wordpress.com cu adresa http://positivewordsresearch.com/

In anul 2015 am facut transferul siteului de pe WordPress la HostGator si am pastrat ambele adrese.

In timp mi-am modificat perspectiva asupra proiectului cuvintelor pozitive. Proiectul a devenit de la „a face ceva pentru mine” la „a face ceva pentru intreaga planeta”. De ce? Motivul principal a fost reactia si feedbackul primit de la oameni. Unii dintre ei gaseau lista de cuvinte pozitive intr-o perioada intunecata a vietii lor si o considerau o raza de lumina, o speranta. Multi profesori mi-au scris ca au folosit lista de cuvinte pozitive pentru orele pe care le sustineau cu copiii. Scriitori si bloggeri mi-ai zis ca si-au imbogatit articolele, websiteurile si cartile datorita listei mele. Imi trimiteau mesaje, prin contact form sau comentau la lista si la articolele pe care le scriam eu, spunandu-mi asta. Foarte multi oameni din foarte multe locuri ale planetei m-au apreciat si felicitat pentru munca pe care o faceam. Asa ca am considerat-o o munca importanta, promovarea cuvintelor pozitive a devenit misiunea vietii mele.

O mica parte din aprecieri le gasiti la adresa http://positivewordsresearch.com/testimonials/

Prima lista de cuvinte pozitive pe care am facut-o si anume acesta: http://positivewordsresearch.com/list-of-positive-words/ a devenit cea mai buna lista de cuvinte pozitive din lume. Ea contine pana acum peste 1300 de cuvinte. Cand introduceti „positive words” in google acesta lista este prima. Din 2016 a doua lista este tot o lista creata de mine, care contine 6000 de cuvinte pozitive.

Pentru Romania am facut prima lista de cuvinte pozitive din tara, pe care am publicat-o pentru prima data la Psihoghid Bucuresti, un alt proiect vechi al meu. Aceasta este lista:

Lista de cuvinte pozitive

Am tot avut probleme cu acest site, mi s-a virusat la un moment dat, am pierdut toate articolele, apoi am incercat sa il refac, insa nu am reusit sa ma mai ocup de el, asa ca am lasat pe Psihoghid.ro doar lista de cuvinte pozitive. Comunitatea Psihighid Bucuresti de pe Facebook este insa o comunitate foarte frumoasa https://www.facebook.com/psihoghid

Am avut in acesta comunitate, iarasi, la fel ca in comunitatea WordPress, parte de oameni care m-au sustinut, calzi, deschisi, incurajatori.

Astrodeva a preluat lista de cuvinte pozitive de pe Psihoghid si a publicat-o la ei pe site https://astrodeva.wordpress.com/2014/11/20/cuvinte-pozitive/ bineinteles cu respectul cuvenit, adica precizand sursa listei si anume Psihoghid.ro

Apoi am publicat lista de cuvinte pozitive in romana si pe Positive Words Research http://positivewordsresearch.com/lista-de-cuvinte-pozitive/ (acesta lista va apare dumneavostra prima in google).

Dorind sa fac mai multe pentru Romania, am cumparat domeniul cuvintepozitive.ro. Prin proiectul CuvintePozitive.ro doresc sa promovez limbajul pozitiv, cald, cat mai multe cuvintele pozitive in limba romana, pentru poporul roman.

Cum am creat lista de cuvinte pozitive in romana?

Am inceput prin a traduce lista din engleza in romana. Si atunci am descoperit, din cercetarile mele, ceva interesant, care mai tarziu, cand am tradus lista de cuvinte pozitive si in alte limbi http://positivewordsresearch.com/positive-words-in-other-languages/ mi-am dat seama ca se aplica doar tarii Romania.

Din cercetarile mele pe cuvinte pozitive in limba romana am descoperit ca o mare parte din cuvintele pozitive se gasesc in scrierile religioase. Am cercetat cateva texte religioase si am adaugat unele cuvinte care mi-au „sarit in ochi” si de aceea am adus lista in romana la numarul de cuvinte de acum. Lista initiala, doar traducere din limba engleza, este exagerat de mica.

Unul din planurile mele pentru Romania, si din pacate nu am reusit pana acum, din lipsa de timp si alte prioritati, este sa studiez cateva carti cu texte religioase si sa extrag manual cuvintele pozitive din ele. Am reusit sa ma decid asupra cartilor si anume: Acatistierul, Ceaslovul si 2 psalmi care am inteles ca sunt mai plini de cuvinte sfinte, inalte spiritual, pozitive. Sper sa reusesc sa duc la bun sfarsit in curand acest proiect si sa il public pe CuvintePozitive.ro

Un alt scop al meu este sa vorbesc la TED despre cercetarile mele pe cuvinte pozitive si de aceea m-am inscris de cateva luni in clubul Toastmasters unde ma educ sa vorbesc in public ca sa pot sustine acest discurs. Din pacate am mari emotii cand vorbesc in public 🙂

Viziunea mea, scopurile mele mari, dorintele pentru acest proiect de cercetari pe cuvinte pozitive sunt:

  • Studiul cuvintelor pozitive sa fie introduse in scoli si sa fie studiate de copii inainte sa mearga la facultate;
  • O lista de cuvinte pozitive creata de mine, in orice limba, sa fie accesata de orice om de pe acesta planeta, cel putin o data pe an, tot restul vietii lor.

Mai am mult de munca… stiu 🙂

Inca mai fac cercetari pe cuvinte pozitive… manual… recent am facut o mica cercetare pentru „grief”, iata linkul de pe Facebook unde am publicat cercetarea https://www.facebook.com/photo

Insa ma puteti intreba: Dar Elena, „grief” este un cuvant negativ, inseamna jale, durere profunda, nu este un cuvant pozitiv? Si va dau dreptate, asa este. Insa vedeti voi, cercetand cuvintele pozitive, mi-am dat seama ca cercetez emotiile umane, cercetez emotiile pozitive umane si de ceva vreme am inceput sa fac mici cercetari prin care fac legaturi intre emotii pozitive si emotii negative… incerc sa descopar „antidoturi” 🙂

positive-words-grief

Tot recent am citit cartea Karma Iubirii de Geshe Michael Roach, o alta carte extraordinara, ce consider ca mi-a schimbat cursul vietii. Referitor la cercetarile mele, am constientizat ceva: cuvintele pozitive sunt denumirea semintelor pentru anumite emotii pozitive. Multa lume vrea sa se bucure de emotii pozitive in viata lor, insa nu stiu cum sa le denumeasca. Eu am creat o lista a lor… o lista de seminte pentru emotii pozitive. Fiecare se poate uita pe cele peste 1300 de cuvinte pozitive alese cu grija si isi poate alege semintele pe care vor sa le planteze in viata lor.

Cum plantezi tiparul mental (karma buna, pozitiva) care sa te faca sa te bucuri de o anumita emotie pozitiva?

  1. Sa stii, sa afli, cum se numeste emotia respectiva, deoarece daca nu stii ca vrei seminte de dovleac, nectarine sau ovocado, nu vei reusi sa ceri acele tipuri de seminte. Aici te ajuta lista de cuvinte pozitive, toate semintele pentru emotii pozitive sunt enumerate acolo;
  2. Planteaza aceste seminte in alta persoana; depune efort sa faci o persoana care nu simte acea emotie pe care tu vrei sa o simti, sa o simta si el;
  3. Uda, pune ingrasamant si soare peste semintele pe care le-ai plantat. Aici inseamna sa te bucuri de faptele bune pe care le-ai facut pentru altii, sa te bucuri de emotiile pozitive pe care le-ai plantat in altii. Inseamna sa faci Meditatia Cafelei: in fiecare seara, inainte sa te culci, aduti aminte cu drag, bucurie si semerenie de emotiile pozitive pe care i-ai facut pe altii sa le simta (daca nu stii cum sa le denumesti, mai verifica o data lista de cuvinte pozitive).

Apoi, bucura-te toata viata ta de o complexitate de emotii pozitive, de toate felurile… peste 1300 de emotii pozitive!

Lasă un cuvânt pozitiv care începe cu prima literă a numelui tau!