Cunoasterea inseamna informatie si ajuta omul sa supravietuiasca si sa evolueze. De la Cunoasterea mediului inconjurator (supravietuire) si pana la descoperirea si dezvoltarea teoriilor si legilor care ne guverneaza viata (evolutie), omenirea a parcurs un drum lung si fascinant.
Cunoasterea necesita si o perceptie cat mai apropiata de adevarul obiectiv. Este o arta si o stiinta in acelasi timp. In filosofie, exista Teoria Cunoasterii, care trateaza posibilitatea nelimitata a omului de a cunoaste realitatea.
Conform dictionarelor cunoasterea inseamna faptul de a poseda cunostinte, date, idei, informatii asupra unui subiect, unei teme, unei probleme. Actiunea de a cunoaste si rezultatul ei. A lua cunostinta in chip veridic de obiectele si de fenomenele inconjuratoare; a stabili in chip obiectiv natura, proprietatile unui lucru, relatiile dintre fenomene, a le da o interpretare conforma cu adevarul. A sti, a afla cine este cineva, a identifica ceva; a fi facut (personal) cunostinta cu cineva, a fi luat cunostinta de ceva.
A cunoaste lumea = a avea experienta vietii. A se baga de seama, a se remarca, a se descoperi.
Sinonime: intelegere, perceptie, stiinta, invatatura, cultura intensa, cultura vasta, umanism, filozofie, chibzuinta.