Empatie

Empatie

Definiție empatie

Empatia înseamnă capacitatea de a înțelege și de a împărtăși sentimentele altuia. Empatia este capacitatea de a înțelege sau de a simți ceea ce experimentează o altă persoană din cadrul său de referință, adică capacitatea de a se plasa în poziția altuia. Definițiile empatiei cuprind o gamă largă de stări emoționale. Tipurile de empatie includ empatia cognitivă, empatia emoțională (sau afectivă) și empatia somatică. Empatia este capacitatea de a se imagina în condiția altuia; o participare indirectă la emoțiile altuia. Cuvântul empatie este un substantiv și o emoție pozitivă.

De multe ori empatia este privită doar ca empatizare cu emoțiile negative, însă ea înseamnă și empatizarea cu emoțiile pozitive ale celuilalt. Adică, empatia există și atunci când ne bucurăm pentru bucuria altcuiva.

Sinonime empatie

înțelegere față de, compasiunea pentru, aprecierea pentru, simpatie cu, afinitate cu, sensibilitate față de, sensibilitate la, identificare cu, conștientizare față de, gândirea asemănătoare.

Antonime empatie

distanțare, indiferență, cruzime

Știi mai multe despre acest cuvânt? Adaugă un comentariu cu definiția ta și un link unde găsim mai multe informații. Mulțumesc pentru contribuție!