LIBERTATE

Libertatea ne aduce implinire prin posibilitatea de a ne exprima ca fiinte, exact asa cum suntem. Este un drept fundamental pe care omul a fost nevoit sa adeseori sa si-l (re)castige.

In esenta, libertatea poarta in ea nemarginirea. Starea aceea sufleteasca si mentala, din care ne putem exprima si inova. Este deschidere cu responsabilitate si asumare.

Conform dictionarului cuvantul pozitiv libertate inseamna posibilitatea de a actiona dupa propria vointa sau dorinta; dupa bunul-plac, nestingherit; starea unei persoane care se bucura de deplinatatea drepturilor politice ai civile in stat; starea celui care nu este supus unui stapan; situatia unei persoane care nu se afla inchisa sau intemnitata; drepturi fundamentale recunoscute prin Constitutie cetatenilor, de dezvoltare si libera manifestare a personalitatii (libertatea cuvantului, a presei etc).

Libertate individuală = dreptul care garantează inviolabilitatea persoanei. Libertate de constiinta = principiu formal in societatea moderna pluralista, care face posibila actiunea în conformitate cu propria constiinta, in principal in ce priveste religia. Libertate de gandire = drept al cetateanului prevazut de constitutiile democratice, de a-si exprima modul propriu de gândire.

Sinonime: independenta, neatarzare, nestingherit, asumare, autonomie, suveranitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *