“Recunoștința” este un termen utilizat pentru a descrie sentimentul de mulțumire și apreciere față de cineva sau ceva care a adus beneficii sau ajutor în viața noastră.

Definiție: “Recunoștința” descrie sentimentul de mulțumire și apreciere față de cineva sau ceva care a adus beneficii sau ajutor în viața noastră.

Terminologie: “Recunoștința” poate fi utilizată și pentru a descrie practicile sau obiceiurile culturale și religioase care implică recunoașterea și cinstirea unor entități sau ființe spirituale.

Sinonime: Exemple de cuvinte care pot fi considerate sinonime pentru “recunoștință” includ “mulțumire”, “apreciere”, “reconoscență”, “respect”, “admirație” sau “îndatorire”.

Antonime: Un antonim al “recunoștinței” ar fi “nerecunoștința”, care descrie lipsa de apreciere sau respect față de cineva sau ceva care a adus beneficii sau ajutor în viața noastră. Alte antonime ar putea fi “ingratitudine”, “dispreț”, “neîncredere” sau “dezgust”.

Recunoștința semnifică să arăți apreciere și să întorci bunătate; sentiment de mulțumire și de bucurie, cu privire la cadourile sau favorurile primite.

Cuvântul recunoștință se înțelege cel mai bine în limba română deoarece este format din “re” și “cunoștință” și putem gândi că înseamnă “a RElua la CUNOȘTINȚĂ” lucrurile bune care ți s-au întâmplat, adică a-ți aduce aminte de ceva ce te-a bucurat. Ca să “practici recunoștința” înseamnă să îți consumi timp și să depui efort ca să vorbești, povestești, scrii, gândești, detalii despre bucuriile trecutului, prezentului și chiar viitorului. Se spune că un om devine un alchimist în momentul în care reusește să fie recunoscător pentru tot inclusiv pentru aerul pe care îl respiră.

Recunoștința înseamnă a Re-Cunoaște un om, un fapt, un obiect, o stare sau o situație care a adus o lecție sau ceva pozitiv, benefic în viața noastră. Recunoștința înseamnă a arăta aprecierea și admirația față de ceea ce ne face să simțim recunoștință.

Prin recunoștință, oamenii întăresc legăturile frumoase dintre ei și iși cresc stima de sine. Tuturor ne place sa fim apreciați și să primim recunoașterea meritelor noastre. De aceea, este important să oferim recunoștintă, pentru că este o insușire care face parte din Cercul Virtuților. Primim ceea ce oferim.

Ziua Recunoștinței este sărbătorită în luna Octombrie și are denumiri diferite astfel:
– în România se numește Ziua Recoltei;
– în Franța se numește Jour de l’Action de graces;
– în SUA, Canada și Anglia se numește ThanksGiving Day.

Conform dicționarelor, cuvântul pozitiv recunoștință înseamnă: aducere aminte cu dragoste și devotament a unei binefaceri primite. Sentiment de recunoaștere a datoriei față de un binefăcător; aducerea aminte față de binefacerile primite. Mărturisirea binefacerilor primite.

Sinonime: gratitudine, mulțumire, contribuție, ofranda, dar.

Traducere in alte limbi

Cuvântul recunoștință se traduce în limba engleză prin gratitude și în limba spaniolă prin gratitud.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *