RECUNOȘTINȚĂ

Recunostinta semnifica sa arati apreciere si sa intorci bunatate; sentiment de multumire si de bucurie, cu privire la cadourile sau favorurile primite.

Cuvantul recunostinta este format din „re” si „cunostinta”. Daca il prelungim pe „re” la „relua” putem spune că recunostinta inseamna „a relua la cunostinta”. Practicam recunostinta atunci cand reluam la cunostinta lucrurile bune care ni s-au întâmplat, fie in gandurile noastre, verbal sau in scris si in comunicarea cu cei din jur.

Recunostinta inseamna a Re-Cunoaste un om, un fapt, un obiect, o stare sau o situatie care a adus o lectie sau ceva pozitiv, benefic, in viata noastra. Inseamna a arata aprecierea si admiratia fata de ceea ce ne face sa simtim recunostinta.

Prin recunostinta, oamenii intaresc legaturile frumoase dintre ei si isi cresc stima de sine. Tuturora ne place sa fim apreciati si sa primim recunoasterea meritelor noastre. De aceea, este important sa oferim recunostinta, pentru ca este o insusire care face parte din Cercul Virtutilor. Primim ceea ce oferim.

In lume exista o Zi a Recunostintei, care este sarbatorita in Octombrie.
– Romania – Ziua Recoltei
– Franta – Jour de l’Action de graces
– SUA, Canada, Regatul Unit – ThanksGiving Day

Conform dictionarelor, cuvantul pozitiv recunostinta, inseamna: Aducere aminte cu dragoste si cu devotament a unei binefaceri primite. Sentiment de recunoastere a datoriei fata de un binefacator; aducerea aminte fata de binefacerile primite. Marturisirea binefacerilor primite.

Sinonime: gratitudine, multumire, contributie, ofranda, dar.

Traducere in alte limbi

Cuvantul recunostinta se traduce in limba engleza prin gratitude si in limba spaniola prin gratitud.