Wabi-sabi

Wabi-sabi

Definiție Wabi-sabi

Wabi și sabi se referă la o abordare atentă a vieții de zi cu zi. Unificate în Wabi-sabi reprezintă frumusețea lucrurilor „imperfectă, impermanentă și incompletă”. Lucrurile în mugur sau lucrurile în decădere, așa cum ar fi, sunt mai evocatoare ale wabi-sabi decât lucrurile în plină înflorire, deoarece sugerează trecerea lucrurilor. Pe măsură ce lucrurile vin și pleacă, acestea prezintă semne ale venirii sau plecării lor, iar aceste semne sunt considerate a fi frumoase. În acest sens, frumusețea este o stare modificată a conștiinței și poate fi văzută în ceea ce este banal și simplu. Semnăturile naturii pot fi atât de subtile încât este nevoie de o minte liniștită și un ochi cultivat pentru a le discerne. În filozofia Zen există șapte principii estetice pentru realizarea Wabi-Sabi.

  1. Fukinsei: asimetrie, neregularitate;
  2. Kanso: simplitate;
  3. Koko: de bază, degradat;
  4. Shizen: fără pretenție, natural;
  5. Yūgen: har subtil profund, nu evident;
  6. Datsuzoku: nelimitat de convenție, gratuit;
  7. Seijaku: liniște, tăcere.

Fiecare dintre aceste lucruri se găsește în natură, dar poate sugera virtuți ale caracterului uman și adecvarea comportamentului.

Știi mai multe despre acest cuvânt? Adaugă un comentariu cu definiția ta și un link unde găsim mai multe informații. Mulțumesc pentru contribuție!